Varis kalbe geri dönen kanın damarda daha yavaş akmasına ve daha uzun süre kalmasına sebep olan bir hastalıktır,normal yaşamda bu durum sorun yaratmazken 3-4 saati geçen yolculuklarda önem arzetmektedir. Daha ekonomik olması sebebiyle gerek otobüs gerekse uçaklarda koltuk aralarının dar tutulması bacak hareketlerini sınırlamaktadır.Bu hareket kısıtlılığı ve ayağa kalkmamak varisli damar içinde pıhtı oluşma ihtimalini artırmaktadır.Oluşabilecek bu pıhtılar kopup akciğer beyin gibi hayati organlara giderek damar tıkanmasına ve buna bağlı ölüm ve felç gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Emboli denilen bu ciddi durumdan korunmak mümkündür bu amaçla 3 saati geçen yolculuklarda şu önerileri uygulamaya çalışmalısınız.
-Yolculuk boyunca ayağınızı öne ve arkaya doğru kasın
-Saatte bir defa olduğunuz yerde yada koridorda ayağa kalkıp basit hareketler yapın
-Bacak bacak üstüne atmamaya çalışın
-Yeterli su veya diğer sıvı gıdalardan tüketin
-Rahat kıyafetle yolculuk yapın
-Uzun sürecek uçak yolculuklarında koridor koltuğunu tercih edin arada koridorda ayağa kalkın
-Sık yolculuk yapıyorsanız riski azaltmak için varislrinizi tedavi ettirin.
Varis Etiket: Varis Önlem Alma, Yolculukta Varis Önlemi, Yürürken Varis Önlemi




Ağustos 11th, 2010 at 11:27
Merhabalar Doktor Bey,
Ben, 35 yaşında, 1.58 boyunda, 70 kilo bayanım.(16.02.2007)de doğumdan sonra sağ alt bacakta dvt nedeniyle pulmoner emboli geçirdim. Ancak, kullanılan ilaçlar (heparin) AST,ALT yükseşttiği için ve (coumadin) mor ayak parmağı sendromuna neden olduğundan Cerrahpaşa Göğüs Hastalıklarında yatarak gördüğüm tedavim yaklaşık 4 ayda kesildi. Varis çorabı kullanıyorum, fakat sağ bacağımdaki varisler rahatsız ediyor. En son dopler 1 yıl önce çektirdim. İçteki venlerin kıl kadar ince, dış yüzeydekilerin ise normalden çok geniş olduğunu öğrendim. Bu durumda bacağımdaki varislerin alınması iç venleri olumsuz etkiler mi??teşekkür ederim.
Op.Dr.Mustafa Bolat
Sizin varisten dolayı tedavi olmanız mümkün değildir.